مبارزه با حشراتی که می توانند برای انسانها تولید خسراتی نمایند همیشه مشکل و دردسر ساز بوده است چه بسا هزینه های زیادی را متقبل شده ایم و نتیجه ای نگرفته ایم که بجز عصبانیت و دلخوری از وضعیت موجود و تنشهای ناشی از عدم رفع مشکل نتیجه ای در بر نداشته است.
همیشه در مواجه شدن با مشکلات سعی می کنیم که کمترین هزینه و زمان را برای رفع مشکلمان پیدا نماییم که این خود یک نگاه مدیریتی به دنیای مدرن می باشد
ولی نکته ی حایز اهمیت این است که هیچ گاه سرعت و پایین بودن هزینه نمی تواند مبنایی بر کیفیت باشد . با توجه به اهمیت موضوع مبارزه با آفات در شهر ها شاهد هسیتم که افرادی با درج تبلیغات در جراید و یا توزیع بروشورهای تبلیغاتی با عناوین شرکتهای تضمینی در مبارزه و کنترل با آفات سعی در اغفال مردم داشته و دارند.
چه بسا افرادی که حتی شرکتی ثبت نکرده اند با درج عنوان شرکتی خیالی و فرضی و حتی گام را فراتر نهاده و روی دیوارها و یا ستونهای تیر های برق با نوشتن شماره تلفنی موجودیت فرضی و دورغین خود را ثابت می کنند.
متاسفانه نبود دستگاه های نظارتی یکی از عوامل مهم بروز این چنین مواردی در جامعه شده است .اگر بخواهیم نگاه دقیق تری به موضوع باندازیم خواهیم دید که مشکل از زمانی شروع شده است که آفتی در منزل یا محیط زندگی یا کارمان رخنه کرده و برایمان مشکلات متعددی را بوجود آورده است .
مواردی مثل کابل جویدگی و یا خوردن مواد غذایی در انباری ها و یا وجود فضله ای از یک جونده و یا تردد سوسکهایی (آلمانی یا آمریکایی ) در شب در آشپزخانه یک شرکت یا بیمارستان و یا حتی منزلمان وجود حشره ای که شبها ما را در خواب می گزد مثل ساس یا کک یا کنه یا وجود موریانه ای که اول مثل خوره در بدنمان رخنه می کند و بعد ساختمان زندگی ما را مورد هجوم قرار می دهد از عواملی هستند که دست کمک به سویی دراز می کنیم که متاسفانه با توجه به عدم آگاهی آنها بجز صرف هزینه های به ظاهر پایین و زمان از دست رفته فایده ای برایمان نخواهد داشت .
از مدتها قبل شاهد هستیم که ورود سموم نباتی در بازارهای شهری و عدم نظارت بر توزیع آنها مشکلاتی را برایمان بوجود آورده است . ورود سم به منازل هیچگاه خالی از خطر نبوده است . شاید در کمتر منزلی در کشور بسته ای و یا قوطی از یک نوع سم که مقداری از آن را هم مصرف نموده اند نباشیم.شاید بتوانیم با یک جمله منظورمان را بهتر برسانیم . که در جرم شناسی جهانی در پلیس انتر پل گرفتن یک بسته سم سیانور و یا قرص فستوکسین و یا 20 گرم فسفر دوزنگ برابری با حمل یک سلاح خودکار 30 فشنگ دارد .
وجود سم در منزل بعنوان یک مرگ خاموش مدتهاست که در جراید و یا محافل جامعه بدان اشاره شده است ولی کجاست نظارتی که فروش سموم را به مردم عامی ممنوع کند.؟
شاهد هستیم که حتی در عطاریهای سنتی گیاهی نیز سموم حشره کش در بسته ای که خود تهیه نموده و یک کاغذ روی آن درج شده است را به دست پیر زنی که از وجود سوسک درون کابینت های آشپزخانه اش شکایت دارد داده می شود .و حتی با گفتن دستور العملهای عجیب و غریب پیرزن را به سوی مرگی خاموش راهنمایی می کنند.
شاهد هستیم که روزانه خانم های جوانی که به داروخانه ها مراجعه می نمایند و با گرفتن یک قوطی حشره کش ؟؟؟ به قیمت ؟؟؟ جهت نابودی حشراتی که در خانه گرمش دیده باعث مرگ نطفه ای می شود که درون شکمش در حال رشد و تقسیمات اولیه می باشد .
ورود حشرات به منازل ما همیشه بوده و خواهد بود . رابطه مستقیم بین عدم رعایت بهداشت فردی و محیط یکی از بزرگترین عواملی می باشد که پای این موجودات را به منازل و محیط کارمان باز می کند .مهمتر از آن وجود عواملی می باشد که مشکل اولیه ما را بیشتر نمایان می کند و آن عدم آگاهی نسبت به موادی است که از آنها استفاده می کنیم.
شاید اگر در زمان خرید سموم نیم نگاهی به قسمت احتیاطات سموم به اندازیم و خطرات نوشته شده آنرا به دقت بخوانیم هیچگاه به سمت خرید خودسرانه سموم نرویم . یا بدون آگاهی از مجوز داشتن یک شرکت از وزارت خانه های ذیطلاح اقدام به شماره گیری تلفنی در این خصوص ننماییم.
حشرات و جانوران در سیستمهای شهری قسمتی از اوکوسیستم طبیعی شهری شده اند ولی عاملی که باعث این چرخه شده است خود ما هستیم .
به امید روزی که محیطی پاک و عاری از آفات در محیط زیستمان داشته باشیم.
مهرداد حلوائی
دکترای مهندسی فیزیولوژی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین